O mléku

středa 24. únor 2010 09:51

Politika nás obklopuje čím dál tím víc, utahuje smyčku, tetelí se ve vánku pře našimi zraky, rotuje v našich mozkovnách. Nedá se uniknout. Je všude, okolo nás i v nás, rozežírá nám kosti a napadá buňky, které nemají čas na obnovu. Jekot vůdců, kteří slibují důchody obrovské i žádné, se střídá s hádkami poslanců o to, jestli porušují či neporušují jednací řád své Laputy a nebozí Guliverové, o které se tento rok vede boj, padají vyčerpáním, s matnou touhou vrátit se do země trpaslíků, kde mohli cítit alespoň špetku nadhledu. V době mámení a hluku potřebujeme obnovit svá těla a duše. Měli bychom dělat něco pro své zdraví…třeba se napít mléka.

Takové mléko je připomínkou nevinnosti dětství, je dojemným atributem mláděcích let, jeho bílá barva symbolicky navádí k čistotě a vrací nás k leporelům, kde strakatá kráva, co mléko dává, spásá svěže zelenou trávu. Mléko, to je vůně jahodového koktejlu, vanilkové zmrzliny, šodó na dukátových buchtičkách a prvních míchaných drinků, po kterých jsme se mohli svíjet na veřejných záchodcích. Mléko je vzpomínkou na prázdniny v jihočeských vesničkách, kde ho člověk mohl lemtat z krajáče ještě teplé, čerstvě nadojené. Fascinující bylo i sledovat, jak se mléko lije do těsta a mísí s moukou, jak ho matka skoro laská při vaření, sleduje, jestli je vlažné a říká tomu tím archaickým slovem „odražené“. Škraloupem z mléka jste mohli házet po spolužácích ve školce a přitom ječet. A mléko, to je chuť kakaa. Takového toho tmavého a hodně voňavého po čokoládě…

Mám ráda mléko, což je z předchozích slov jasné. Vím, jak by mělo chutnat dobré mléko, protože kdo ho pil začerstva, nezapomněl. Přesně tak většina našeho mléka nechutná a nevoní. Mléko kupujeme, tváříme se, že je to mléko a mléko se na nás tváří také velmi mléčně, ale všichni vědí, že si lžeme do kapsy, my i mléko samo. Říká se o našem národu, že nemá rád potraviny kvalitní, ale laciné. U mléka tomu věřím naprosto a bezvýhradně. Protože většina mléka je taková ošklivá, zvlášť když v lednici zhořkne do nechutnosti a páchne jako hořící nehty. Nebo když při pití připomíná obarvenou vodu.

Ale lidé ho kupují, nejradši to nejlacinější, ze kterého kakao nevoní, ale trochu páchne.

Ve Španělsku jsem se mohla upít k smrti toho výtečného, lahodného mléka. Ptala jsem se dokonce, jestli mají mléko light a kamarád po dlouhé době usilovného přemýšlení odvětil lámanou češtinou: „…Jó, tohle. To máme, jasně. Pro nemocný v lékárně…“ Mléko z Kastilie chutnalo jako kvalitní smetana a stačilo ho jen trochu zamíchat a v kávě vám udělalo lahodnou pěnu bez páry nebo mixérů.

Ve Francii jsem si zase vybírala každý den jiné mléko. A všechna mi chutnala (krom těch, co se vozí do našich obchodů). A domácí nepasterizované sýry z trhu! Jen myšlenka na jejich chuť mi trhá mozek na kusy.

No jo, mléko. V poslední době se objevily na mléko automaty a prodávají ho v nich čerstvé, neupravené. Než dorazil ten zázrak do Prahy, záviděla jsem těm, kdo mají automaty blíž a sledovala rozšiřující se mapku mléčných barů s napětím. A už ho máme. V Hostivaři. Taková radost! Jen se modlím, aby to bylo mléko a ne z poloviny voda. Takový mléčný bar, kde načepujete mléko, které zkysne a dá se z něj vytvořit tvaroh, to je dotek sametového luxusu kvality. Vrněla jsem rozkoší z té zprávy.

Jenže se našli „odborníci“. Inu odborníci se vždycky někde objeví, aby promluvili. A tihle varují před mlékem neupraveným, že z něj můžeme onemocnět nebo snad dokonce umřít. A že by se pít nemělo, jen vypláchnuté savem a vysterilizované a všelijak okejklené. Varující prst šťouchnul do mléka a ono se zachvělo.

Protože Francouzi by mávli rukou a nakrojili další díl dobrého sýra, vzali sklenici čerstvě nadojeného mléka a zadělali na nějaký zoufale dobrý koláč. Ale Češi? Od úst k ústům se ponese zlá zpráva z novin. „Že prý je tam stafylokok a kdeco, paní Pondělíčková…“ „No jo, nejdřív to lejou na pole a pak zkoušej takový blbý novinky. Voni si myslej, že vychlastáme všechno…“ a „za to určitě může vláda, pane. Jiná vláda by nepřipustila, aby bylo mlíko nezdravý, že jo…“ A zpráva nabobtná, lidé přestanou mléko čepovat a nakonec nám ty bary zruší. Protože odborníci doporučují mlékovodu, která je pečlivě zbavená všeho nezdravého, jsou do ní dodány vitamíny, minerály, aminokyseliny a zhořkne v lednici po prvním napití…

Tak musím co nejrychleji k automatu, abych si užila té chuti. Ostatně odborníci kdysi doporučovali vodu z plastových flašek. Aby pak stejně hlasitě varovali a říkali, že z kohoutku nám teče kojenecká. Jenže studánky mezitím skoro zmizely. Snad nám nezmizí krávy…

Milada Střítezská

Poslední články autora

Petr PolákProtože odborníci doporučují mlékovodu,12:2817.3.2010 12:28:44
jitkaNebudu se připojovat17:0628.2.2010 17:06:44
NaďaDíky, Evo,17:4427.2.2010 17:44:53
PepíčekPane doktore,13:1326.2.2010 13:13:27
čoklmléko10:2926.2.2010 10:29:16
vlkK mléku10:0626.2.2010 10:06:29
NaďaEvo, nevím čím kdysi08:3426.2.2010 8:34:19
NaďaJá vím, že se22:2425.2.2010 22:24:18
Lída V.Zaplaťbůh19:3325.2.2010 19:33:25
EVAJirko B., skvěle jste to shrnul,18:2525.2.2010 18:25:46
Lída V.EVO, chodila jsem14:3225.2.2010 14:32:13
EVAPro Pepíčka02:3925.2.2010 2:39:50
PepíčekPane doktore,02:1925.2.2010 2:19:29
MarieDěkuji za Váš článek21:1524.2.2010 21:15:06
Jirka B.Mléko není nápoj,ale potravina16:5924.2.2010 16:59:32

Počet příspěvků: 25, poslední 17.3.2010 12:28:44 Zobrazuji posledních 20 příspěvků.

Milada Střítezská

Milada Střítezská

zde nehodlám psát ani biografie čínských herců ani recenze na čínské filmy, ani anotace ke knihám, ani kapitoly z dějin umění...

Narozená v Praze, vychovaná na Hollarce, ovlivněná knihami, zamilovaná do Eca, Borgese,Paviće, Frosta, Carpentiera a Karáska, udivená ze světa, člověka, historie, kultury a mnohdy i vlastní rodiny, pořád věřící, že je důvod k optimismu.

REPUTACE AUTORA:
0,00

Seznam rubrik

Tipy autora

tento blog
všechny blogy

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky